Det er ikke unormalt å gjøre ulike feil de første gangene du spiller biljard. Å forstå og kunne unngå feilene kan være med på å bygge et fint fundament før ditt første spill. Nybegynnerfeil er en del av læringsprosessen, og i denne artikkelen vil vi få frem noen av de vanligste:
Som nybegynner i biljard kan man kanskje tenke at det ikke er stor forskjell mellom biljardkøer. Men køene har ulike lengder og vekt og lages også til forskjellige aldere og ferdighetsnivåer. Akkurat som med ski vil du kunne trenge en lengre biljardkø jo høyere du er. Bruk tid på å finne køen som passer deg før spillet starter.
Som nybegynner kan man kanskje tenke at det ikke er nødvending med kritting av køen. Men dette er uhyre viktig – og er noe du burde venne deg til å gjøre fra starten av. Det å kritte kan utgjøre en stor forskjell – dropper du krittet vil du nemlig risikere at køtuppen sklir på ballen. Dette kan igjen resultere i feilstøt. Kritting vil generelt føre til at du får sikrere støt, derfor kan vi anbefale å gjøre det mellom hvert skudd om nødvendig!
Det å kunne posisjonere seg riktig før du setter et støt kan være avgjørende for hvor nøyaktig du er når du setter inn støtet. Øv deg på å finne en balanse hvor du står mest mulig stødig før du setter inn skuddet. Ha en mest mulig solid stilling slik at du kan konsentrere deg om hvordan du skal sette skuddet. Ha bena dine i en solid stilling justert i retning av skuddet. Vekten din burde være jevnt fordelt på begge ben for mest mulig balanse.
En vanlig feil er å holde køen for stramt. Køen skal kunne svinge fritt slik at den ikke treffer kroppen under slaget. Derfor skal køen holdes løst, fra 30-40 cm fra bakenden. Enden av køen skal brukes til å veilede dit du vil treffe køballen. Et strammere grep vil for de fleste føre til mindre kø-hastighet og mindre nøyaktighet. Du må øve for å kunne finne et grep hvor du kan bevege køen jevnt frem og tilbake, samtidig som det er fast nok til å gi deg presis sikting.
Mange skynder seg med å gjøre skuddet sitt, men hvert skudd krever en del planlegging. Spesielt hvis du er nybegynner! Analyser hvordan du vil gjøre skuddet ditt, og bruk tilstrekkelig med tid for å visualisere det.
Har du lyst til å prøve biljard for første gang, eller bruke det du har lært her i praksis?
På tirsdager har vi et event som heter “Cuesday” hvor du kan spille biljard gratis!
Kom innom oss og øv så mye du vil – vi spanderer de første to timene!
Mer om eventet her: www.cueoslo.no/arrantementer/cuesday
Kilder:
https://billiards.colostate.edu/faq/grip/light-vs-tight/
https://www.gametablesonline.com/blog/pool-stance-stroke-and-alignment/
https://www.pooldawg.com/article/pooldawg-library/winning-pool-stance
https://en.wikipedia.org/wiki/Cue_stick